1.
Amerikan Kara Kuvvetleri temel eğitim programlarında geniş çaplı değişikliklere gidiyor. Yeni askerlere savaş becerileri konusunda daha yoğun bir eğitim vermek ve onları Irak ve Afganistan gibi cephelere daha hazır göndermek amaçlanıyor. Modern savaşlarda cephe ile gerisi arasındaki farkın belirsizleşmesi nedeniyle normalde cepheden uzakta olan destek personelinin de gerçek silah ve cephaneyle, zorlu doğa koşulları ve sivillerin yoğun olduğu şehir savaşı ortamı da dahil daha yoğun bir savaş eğitiminden geçmesi öngörülüyor. Normal şartlarda aylarca hatta yıllarca süren eğitimlerden sonra cepheye yollanan Amerikalı askerleri son dönemde bazen sadece 30 günlük eğitimden sonra çatışma alanlarına gönderiliyor. Bazı gözlemciler Amerikan silahlı kuvvetlerinin bir çok farklı coğrafi bölgede konuşlandırılarak kapasitesinin ve eğitim standartlarının zorlandığı eleştirisini yapıyorlar. Bu arada genç subaylara verilen, hesap verme kültürü, savaş öncesi kontrol ve küçük askeri grupları motive etme gibi temel liderlik teknikleri eğitimi arttırılacak.
2. John Kerry’nin seçilmesi halinde başka ülkelerin desteğini alarak Irak’taki Amerikan askeri sayısını azaltacağı sözü Başkan seçilmeden önce Nixon’un Vietnem Savaşı’nı, Eisonhower’ın da Kore Savaşı’nı bitirme sözlerine
benzetiliyor. Tarihteki bu örnekler gibi Kerry’nin planı da ayrıntılı değil. Kerry’nin seçilmesi halinde Avrupalı devletlerin hemen ve önemli miktarda değilse bile Irak’ta sorumluluğu bir parça paylaşmaya yanaşmaları imkansız değildir. Bu kolay, çabuk ve büyük sayıda olmasa bile Irak içindeki gelişmelere göre önümüzdeki yıl bu zamanlarda bu ülkede Fransız askerinin de yer alması mümkündür.
3. Irak’a mal taşıyan Türk kamyoncular Amerikan askerlerinin kendilerini
sadece malları boşaltana kadar değil geri dönene kadar korumalarını istiyorlar. Bu arada Irak’a taşınan malların
sadece yüzde 2-3’ünün Amerikan kuvvetlerine götürüldüğü iddia edilirken bununla çelişkili olabilecek bir bilgiye göre ise “Irak'a yılın ilk yedi ayında 1 milyar 38 milyon dolarlık ihracat yapan ve bu rakamı yıl sonunda 2 milyar dolara çıkarmayı bekleyen Türkiye,
Irak'taki ABD askeri varlığının en önemli lojistik kaynağı haline geldi.”
4. Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geçen Amerikalı bir askerin çantasında
“iki adet dolu Kalaşnikof şarjörü ve savaş malzemesi” ele geçirildi. Amerikalı asker Silopi Cezaevi’ne konuldu.
5. Kerkük'te olayların artması üzerine polis ve ABD askerleri önceki gece ortaklaşa düzenledikleri operasyonda evlere ani baskınlar düzenleyerek çok sayıda
ruhsatsız silaha el koydu.
6. Azerbeycan-İran sınırında Amerikan askerlerinin görev almasının planlandığı
iddia edildi.
7.
Haziran ayında ABD’de tüketici harcamaları 11 Eylül’den bu yana en büyük düşüşü yaşayarak 0.7 oranında azaldı. Dayanıklı mallardaki düşüş ise 5.9 oranında oldu.
8. Amerikan Newsday gazetesi ismini vermediği istihbarat kaynaklarına dayanarak
seçimlerden iki ay önce Eylül başında bir terör saldırısı beklendiğini yazdı.
9. Wall Street Journal gazetesinin bildirdiğine göre John Kerry kendisini destekleyen 200 işadamının ismini
açıklayacağını belirtti. Listede 2000 yılında Bush’u destekleyenlerin de olduğu belirtiliyor. Bush’un bu kesim içinde desteğinin azalmasının nedenleri olarak izlediği mali politikalar ve dış politika başta geliyor. İşadamları ABD’nin prestiji ve kendisine duyulan sempatinin azalmasının ülkenin yurtdışındaki pazar payına daha da fazla etki etmesinden çekiniyorlar.
10. Amerikalı yatırımcıların geçen
sene 72 milyar dolarlık yabancı hisse senedi alarak bir rekor kırmalarından sonra bu sene de yaklaşık 90 milyar dolarlık yabancı hisse senedi almaları bekleniyor. Dünya ekonomisindeki büyümenin ABD’den yurtdışına kayacağı beklentisinin bu ilgide etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca yabancı yatırımcıların Amerikan kağıtlarına olan ilgisi de azalıyor. Bu durumun Amerikan ödemeler dengesi açığı için problem oluşturabileceği belirtiliyor. Fiyat-kazanç oranları dikkate alındığında Amerikan hisselerine kıyasla Avrupa hisselerinin ortalama olarak yüzde 15, Asya hisselerinin ise yüzde 25 oranında daha ucuz olduğu ifade ediliyor.
11. Irak’ta yeniden inşa faaliyetlerinde Irak’ın gelirlerinden yapılan harcamanın yüzde 85’inin Amerikan firmalarına gittiği belirtiliyor.