1. Uluslararası Nakliyeciler Derneği “güvenlik endişesi nedeniyle ABD birliklerine ait yüklerin taşınmasını durdurma kararı aldıklarını”
belirtti. Şu anda Iraklı direnişçilerin elinde 2 Türk şoförün bulunduğu belirtiliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise sevkıyatı durdurma kararını “erken bir karar olarak” niteledi ve ''Ne Türk ihracatçısının ne de nakliyecisinin 'ben burada oynamıyorum' deme gibi bir lüksü yok.'' dedi. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ta kaçırılan bir Türk rehinenin öldürülmesini kınadı. Dışişleri sözcüsü Adam Ereli, Türk şoförünün öldürülmesini ‘alçakça ve barbarca’ bir eylem olarak niteledi.
2. Amerikan basını son günlerde New York ve Washington’daki finans kurumlarına yönelik terör saldırısı olabileceği şeklindeki istihbaratın büyük bölümünün 3-4 yıllık olduğunu
yazdı. Amerikan yönetimi bazı çevreler tarafından terör endişesini seçimlere yönelik bir avantaja tahvil etmeye çalışmakla eleştiriliyor.
3. Başkan Bush’un 11 Eylül Komisyonunca önerilen
CIA ve diğer tüm istihbarat kurumlarının üzerinde genel bir istihbarat “çarı” atama düşüncesini onaylaması bu sefer de yeterince düşünülmeden aceleyle sadece seçimlere yönelik tasarlanmış bir adım olduğu şeklinde eleştiriler alıyor. Bazı gözlemciler yeni mevkiinin personel ve bütçe üzerindeki yetkilerinin muğlak kaldığına dikkat çekerken başka bazıları da yeni pozisyonun istihbaratın daha da siyasileşmesine neden olabileceği, istihbarat ile karar alıcılar arasına yeni bir katman eklemenin doğru olmayabileceği, asıl gerekenin kurumların birbirleriyle arasındaki mimaride değişiklik yapmanın ötesinde içlerinde değişikliğe gitmek olduğu ve sayıları 15’i bulan tüm istihbarat kurumlarının sayısının zaman zaman koordinasyon problemi yaratsa da aslında çoğulcu bir ortamın olmasının “groupthink” denilen bir örnekliğin daha da artmasını önlediği şeklinde düşünceler dile
getirmektedir.
4. Demokrat partisi Kongresi’nden sonra Kerry’nin oy oranında çok az bir düzelme olmuş olmasın rağmen bazı analistler çok yakın geçmesi beklenen bu seçimde
Demokrat adayın yakaladığı bu üstünlüğün yine de önemli olduğunun altını çiziyorlar. Seçmenlerin yüzde doksanı aşkın bir kısmının oyunun rengi konusunda şimdiden karar vardığını, geri kalan yaklaşık yüzde onluk seçmenin bir kısmının da seçimi hangi partinin kazanacağı aşağı yukarı şimdiden belli olan eyaletlerde olduğu düşünülürse son üç aydaki yarış toplam seçmenin yaklaşık yüzde beşi kadar bir seçmeni etkilemek için olacak.
5. Irak savaşı sırasından Amerikan kuvvetlerini komuta eden Tommy Franks’in anıları
yayınlandı. Franks kitapla ilgili olarak Time dergisine verdiği mülakatta eski patronu Rumsfeld ile ilgili olumlu şeylerin yanında çok merkeziyetçi bir yönetim tarzı olduğu eleştirisini yapıyor ve Irak ordusunun kendiliğinden dağıldığını ama geri çağrılmasının doğru olabileceğini belirtiyor.
6. ABD Güney Kore’de konuşlandırılmış askerlerinden
3600 tanesini Irak’a gönderiyor. ABD G. Kore’deki 37 bin askerini kademeli olarak üçte bir oranında azaltmayı planlıyor.
7.
Wall Street’deki finans şirketleri yöneticileri arasında yapılan kamuoyu yoklamasında Kerry’nin kazanacağını düşünenlerin oranı % 53’e yükseldi. Aynı yoklama Haziran başında yapıldığında Bush’un kazanacağını düşünenlerin oranı % 75 idi.