G-ABD 28 Temmuz 2004
Irak, Nato Ve ABD
Irak’ta Perşembe günü yapılacak
Ulusal Konferans Cumartesi’ye ertelenirken Konferansın Başkanı BM’nin yardımına ihtiyaç duyduğunu ve BM’nin kendisinden toplantının ertelenmesini istediğini belirtiyor. Konferansın düzenleneceği yer henüz açıklanmış değil. Ayrıca Kerkük’ten Konferansa katılacak grubun etnik dağılımı konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Önde gelen birçok Sünni ve Şii grubun Amerikan güdümünde olduğu gerekçesiyle Konferansa katılmaması bekleniyor.
Bu arada İstanbul’daki Nato zirvesinin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen ABD hala Iraklı güvenlik kuvvetlerinin Nato ülkeleri tarafından eğitilmesi konusunda Fransa engelini aşmaya çalışıyor. ABD ülke içindeki eğitim misyonunun bir an önce başlamasını isterken Paris bunun için 15 Eylül’de ülkedeki güvenlik durumu ile rapor hazırlayacak ikinci ekibin çalışmalarının beklenmesini istiyor. Eğitimi yapacak Nato gücünün ülkedeki Amerikan kuvvetleri ile ilişkileri, eğitimin şekli ve yapısı ve masrafları kimin karşılayacağı konuları da netleşmiş değil. Ayrıca Irak’ta Nato bayrağının kullanılıp kullanılmayacağı konusu da iki ülke arasında anlaşmazlığa neden oluyor.
John Kerry 11 Eylül Komisyonu’nun 18 ay daha görevde kalması ve yaptığı önerilerin hayata geçirilmesini gözlemlemesini
önerdi. İki Başkan adayı güvenlik konularında ciddi olduklarını kanıtlamak için Komisyon’un önerilerine önem verdiklerini gösterme yarışı içine girmiş görünüyorlar. Seçim öncesinde yeni bir saldırı olması halinde bu konuda yeterince ciddi görünmeyen aday sandıkta zarar görebilir. Kerry Komisyon konusunda atak davranarak ekonominin aksine güvenlik ve terörle mücadele konularında hala Bush’un gerisinde olan rakamlarını düzeltmek istiyor. Bu arada 11 Eylül Komisyonu’nun özel kaynaklardan finansman sağladığı ve her halukarda önümüzdeki yıl ikinci bir rapor hazırlayacağı bildiriliyor.
Kerry’nin yarın yapacağı konuşmada dış politika konusuna vurgu yapacağı düşünülüyor. Ancak Kerry’nin rakibi Bush’a karşı hedef küçültmek için fazla ayrıntıdan kaçınması ve geniş fırça darbeleri ile dünya ile barışma temasının altını çizmesi bekleniyor. Irak konusunda son dönemde Başkan Bush’un Kerry’nin bir çok önerisini hayata geçirmiş olmasının da Demokrat adayın manevra alanının daralttığı görülüyor. Ayrıca Kerry’nin Vietnam’da savaşmış olmasından ve Bush ve Cheney’nin savaşı desteklemelerine rağmen savaşa gitmekten kaçınmalarından bahsedeceği düşünülüyor. (Şanlı Bahadır Koç, Amerika Araştırmaları Masası, Araştırmacı)