<$BlogRSDURL$>
TurcoPundit
14 July 2004
 
G-ABD 13 Temmuz 2004
ABD, PKK ve Kerkük Üzerine Notlar

ABD’nin PKK ile mücadele konusundaki zaaflarını not etmek ve şikayetlerimizi güçlü bir şekilde, değişik kanallardan tekrar tekrar dile getirmenin yanında, kendi ev ödevimizi yaparak Washington’un önüne “reddemeyeceği tekliflerle gitmek” gerekir. Bu konuda şimdiye kadar olduğu gibi sözler ve yuvarlak ifadeler dışında ciddi bir karşılık görmezsek de artarak büyüyen müeyyidelere başvurmak gerekebilir. Ancak, Ankara’nın başta ABD olmak üzere başka ülkelerden haklı beklentileri olmakla beraber, PKK ile mücadele, İlker Başbuğ’un da belirttiği gibi, son tahlilde ve esas olarak Türkiye’nin sorunudur. Bu konuda alınacak ilave aktif ve pasif askeri önlemler olabilir. Bunlar arasında değişik zorluk, risk ve maliyetlere rağmen 1) ABD, Irak hükümeti, K. Iraklı Kürt gruplar, komşu ülkeler, AB ve uluslararası kurumlara yönelik gerekli diplomatik adımlar tüketildikten, yeterli istihbarat toplanıp titizce analiz edildikten ve askeri hazırlıklar yapıldıktan sonra PKK kamplarının bombalanması, örgüt liderlerine ve üyelerine karşı sınırlı komando operasyonları ve daha büyük çapta hava indirme operasyonları yer alabilir. 2) Ayrıca sınır güvenliğinin sağlanması konusunda emek-yoğun metotların yanında ek bazı teknik önlemler gelebilir. Sınır güvenliği konusunda elektronik sistemler, radar ve hava kuvvetleri gibi opsiyonları daha yoğun ve etkili kullanmanın yollarını aramak gerekebilir. Türkiye’nin kendi sınırlarını koruması sadece terörle değil, uyuşturucu, kaçakçılık, yasadışı göç ve sınır aşan bulaşıcı hastalıklarla mücadele için de elzem bir konudur. Sınırların uzunluğu, doğa ve coğrafya şartlarının zorluğu bu konudaki zaafların kapatılmasına engel olmamalıdır. Ayrıca hemen değilse bile Irak’ta işler biraz durulunca bu ülkeyle olan sınırın güvenliğinin daha kolay korunmasını sağlayacak değişiklik önerileri yapmak düşünülmelidir.

Bu arada Talabani başta olmak üzere Iraklı Kürtler bir yandan Türkiye’ye uzlaşmacı bir görüntü verip “yerde” fiili durumlar yaratmayı düşünüyor olabilirler. Bu nedenle yaptıkları yumuşak açıklamalara, PKK, Kerkük ve Türkmenler gibi konularda somut eylemlerle desteklenmediği sürece şüpheyle bakmaya devam etmek gerekir. Iraklı Kürt gruplara karşı başarılı bir caydırıcı strateji izlemek için, başka şeylerin yanında, Kürt liderlerin psikolojisini, endişelerini, korkularını ve umutlarını, üzerlerindeki toplumsal baskıyı ve aralarındaki rekabeti ayrıntılı olarak analiz etmek gerekir. Türkiye Kerkük ile ilgili olarak Kürtlerin deneyebileceği oldu-bittilere karşı hava indirme dahil operasyonlar için ayrıntılı planlar geliştirmelidir. Türkiye’nin çizdiği kırmızı sınırların çiğnenmesine izin vermeyeceği mesajı eğer yeterince güçlü ve inandırıcı bir şekilde verilebilirse bu tür bir harekata girişme zorunluluğunun ortaya çıkma ihtimali de azalacaktır. Bu konularda yapılan hazırlıklardan uygun olanların üzerinde ayrıntılı olarak düşünüldükten sonra basına sızdırılması doğru olabilir. Ancak bu tür haberlerin yeterince inandırıcı olması için özen gösterilmelidir. Bu haberlerin farklı ve benzer olmayan kaynaklarda değişik bilgi kırıntıları ile yer alması ve arkasının bazı jestler ile desteklenmesi inandırıcılığını arttırabilir.

Türkiye’nin Kerkük’teki nüfus sayımı ve seçimlerde Kürtlerin çoğunluğu sağlaması ihtimaline karşı zihinsel hazırlık yapılması gerekir. Şehrin içinde değilse bile çevresinde Kürtlerin sayısının çok olduğu ve bu sayının giderek arttığı bilinmektedir. Genel varsayım “Kerkük olmazsa Kürtlerin bağımsızlığa cesaret edemeyecekleri” şeklindedir. Bu düşünce bir ölçüde doğru olmakla beraber tamamen de sağlam değildir. Kürtler Kerkük sorununun zaman içinde kendi lehlerine çözülebileceğini umarak bağımsızlık konusunda adım atmaya tevessül edebilirler. Ayrıca Türkiye’nin yavaş yavaş daha sıcak bakmaya başladığı Brüksel modeli konusunda daha ayrıntılı çalışma ve tartışmalara ihtiyaç vardır. Bu modelin başarılı ve Türkiye’nin çıkarlarına zarar vermeyecek şekilde çalışması için, başka şeylerin yanında 1) şehrin sınırlarının nasıl tespit edileceği, 2) şehrin statüsü ile petrol kaynaklarının kontrolü arasında nasıl bir ilişki olacağı gibi sorulara cevap aranmalıdır. Örneğin Kürtler, Kerkük’ün çevresi –ve dolayısı ile petrol kaynakları- Kürt bölgesinde olması şartıyla şehrin özel bir statüde olmasını kabul edebilirler. Kürtler bu teklife şimdiye kadar bilinen petrol kaynaklarının gelirlerinin paylaşılmasını da ekleyebilirler. Acaba Ankara böyle bir formüle razı olmalı mıdır? Türkiye, Kerkük’teki demografik statükonun korunması ve ancak hukuki süreçler sonunda değiştirilmesi konusundaki pozisyonunu desteklemek için şehre giriş çıkışları gözlemleyecek BM şemsiyesinde ya da bölgesel bir düzenleme için öneriler geliştirmesi doğru olabilir. Ayrıca hepsi değilse bile bir bölümü Saddam tarafından zorla Kerkük’e göçe zorlanan Arapları zorla yeni bir göçe zorlamanın –Türkiye için potansiyel sakıncalarının yanında- ahlaki açıdan da kusurlu olduğu açık olmalıdır. Bunun yerine, zorla göç ettirilen Kürtler ve Türkmenler yasal süreçlerin sonunda eski mülklerine kavuşurken buradaki Arapların da uygun şekillerde tazmin edilmeleri ve kentte yaşama haklarının ellerinden alınmaması gerekir. (Şanlı Bahadır Koç, Amerika Araştırmaları Masası, Araştırmacı)

G-ABD 14 Temmuz 2004
Füze Savunması

11 Eylül öncesinin en hararetli tartışma konularından biriyken son dönemde gündemden düşen füze savunmasıyla ilgili deneme faaliyetleri devam etmektedir. Yine 11 Eylül öncesinde Türkiye’ye yerleştirilmesi tartışılan sistemlerin ileri radarlarının yerleştirilmesi ile ilgili olarak ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile görüşmeler yürüttüğü bildirilmektedir. Daha önce İngiltere ve Danimarka bu projede yer alabileceklerini açıklamışlardı. Zaten Nato’nun Petersburg’un çok yakınlarına kadar gelmesinden rahatsız olan Rusya’nın bu gelişmeden rahatsız olmaması mümkün değildir. Rusya’nın son on yıldır bir çok kez olduğu gibi biraz şikayet ettikten sonra yeni durumu kabullenmesi ciddi bir ihtimal olmakla beraber yine de bundan emin olmamak gerekir. Moskova’nın bu sistemlerin Rusya’nın çok yakınlarına konuşlandırılacak olmasına rağmen esas amacın Orta Doğu’dan gelebilecek füze tehdidine yönelik olarak konuşlandırıldığı argümanını kabul etmesi beklenmemelidir.

11 Eylül öncesinde füze savunması tartışılırken bu projenin üzerinde çalışılmasının ve uygulamaya geçmesinin siyasi, askeri, ekonomik ve psikolojik boyutları ayrıntılarıyla ele alınmış ama nihai bir sonuca varılamamıştı. Projenin kitle imha silahlarının yayılmasını durduracağı/yavaşlatacağını düşünenlere karşı, bu yayılmayı teşvik edeceği/hızlandıracağını, büyük devletler arasında yeni bir silahlanma yol açacağını, sistemin tam olarak çalışmayacağını ve tam çalışmayan bir sistemin de anlamsız olduğunu, programın silah şirketlerine kaynak aktarmak için ortaya atıldığını, kendini fazlasıyla güvende hisseden bir ABD’ye müttefiklerin duyacağı güvenin azalacağını, değerli, ekonomik ve bilimsel kaynakların acil olmayan bu projeye yönlendirilmesindense terörle mücadele gibi konulara harcanması gerektiğini savunanlar arasındaki tartışmalar yaşanmıştı. Programı eleştirenler onu tehlikeli ve pahalı bir fantezi olarak görerek Maginot Hattı’na ve “mermiyi mermiyle vurmaya” benzetiyorlardı. Bu tartışmalar bundan sadece üç-dört yıl önce yaşanmış olmasına rağmen son dönemde dünya siyasetinde yaşanan olayların dramatik gücü nedeniyle kulağa çok daha eski gibi gelmektedir. (Şanlı Bahadır Koç, Amerika Araştırmaları Masası, Araştırmacı)

 
Comments: Post a Comment
U.S. foreign policy, Middle East, Turkey and Beyond

ABD dış politikası, Orta Doğu, Türkiye ve Ötesi

Şanlı Bahadır Koç,


If you want to receive it early in the morning subscribe to FPR
TurcoPundit Home
Pre-March 2004Archive

ARCHIVES
March 2004 / April 2004 / May 2004 / June 2004 / July 2004 / August 2004 / September 2004 / October 2004 / November 2004 / December 2004 / February 2005 / May 2005 / June 2005 / October 2005 / November 2005 / December 2005 / January 2006 / February 2006 / March 2006 / April 2006 / May 2006 / June 2006 / July 2006 / August 2006 / September 2006 / October 2006 / November 2006 / December 2006 / January 2007 / March 2007 / April 2007 / May 2007 / June 2007 / July 2007 / August 2007 / September 2007 / October 2007 / November 2007 / December 2007 / January 2008 / February 2008 / March 2008 / April 2008 / May 2008 / June 2008 / July 2008 / August 2008 / September 2008 / October 2008 / November 2008 / December 2008 / January 2009 / February 2009 / March 2009 / April 2009 / May 2009 /

What they have said about Foreign Press Review
"FPR'ın iki "kötü" özelliği var: 1. Alışkanlık yaratıyor, onsuz yapamaz hale geliyorsunuz; 2. Değeri alındığı değil, arada bir de olsa, alınamadığı vakit anlaşılıyor. Bir de sürekli bir kaygıya yol açıyor; 'Ya bir gün kesilir ve onu hiç alamazsam' duygusuyla sürekli yaşamak kolay değil."

Cengiz Çandar


"... fantastic .... an outstanding and unique service, not just for those who follow Turkey closely, but those who follow international trends and ideas. ... selection of material is some of the best anywhere ... coverage of the Turkish press and Turkish issues is truly unsurpassed .... outstanding and intelligent service"

Graham Fuller


"... extremely useful"

Andrew Mango


"FPR olmadan ne yapardım ya da bugüne kadar ne yapmışım bilemiyorum"

Soli Özel


"Güne başlamak için FPR’den daha iyi bir yol düşünemiyorum"

Hasan Ünal


Makaleler


Ankara ve Güneydeki Riskler 29 Aralık 2011
İslamcı Dalga Üzerine 5 Aralık 2011
Ankara’ya Suriye ile İlgili Bazı Tahlil, Tahmin, Uyarı ve Öneriler 2 Kasım 2011
İran ile İlgili Son Amerikan İddiaları ve Türkiye 16 Ekim 2011
Ankara Suriye’de “Rejim Değişikliği” Politikasına Geçerken 28 Eylül 2011
Türk Dış Politika Gündemine Dair 7 Kısa Not 6 Eylül 2011
“Zafer İlan Et ve Kaç:” ABD ve Afganistan’dan “Sorumluca” Çekilmenin Mantığı 23 Haziran 2011
Orta Doğu'da Durum Raporu 25 Mayıs 2011
Bin Ladin’in Öldürülmesi Üzerine Notlar 25 Mayıs 2011
Bin Ladin’in Öldürülmesi Üzerine 15 Kısa Not 3 Mayıs 2011
ABD ve Karadeniz Nisan 2011

Türkiye Beşar’a Ne Demeli? Suriye'de “52 Cuma” Reformsuz Geçmez 20 Nisan 2011
Amerika-Sonrası Dünyanın Provası Olarak Libya Krizi ve Türkiye 22 Mart 2011
“Demokratikleştiremediklerimizden misiniz?”: Orta Doğu’daki Değişim Dalgasının Neden, Şekil ve Olası Sonuçları 10 Şubat 2011
Analiz Üzerine Notlar 14 Ocak 2011
Wikileaks Üzerine Notlar ve Yorumlar 23 Aralık 2010
Enerji ve Güvenliği Üzerine Notlar 29 Kasım 2010
Amerikan Travması ve Kongre Seçimleri 23 Kasım 2010
Füze Savunması Üzerine 20 Soru ve 5 Seçenek 20 Ekim 2010
Obama Ekibinde Yaprak Dökümü - Beyaz Saray’dan Kaçış mı? 12 Ekim 2010
"Kürt Devleti" Üzerine Notlar ve Çeşitlemeler 23 Eylül 2010
Mullen’ın Ankara Ziyareti 7 Eylül 2010
ABD’nin Afganistan’daki Seçenekleri 24 Ağustos 2010
Financial Times Haberinin Türk-Amerikan İlişkileri Üzerine Düşündürttükleri 18 Ağustos 2010
İsrail-ABD-İran-Türkiye Dörtgeni 26 Temmuz 2010
Bay Netanyahu Washington’a Gitti: Böyle mi Olacaktı, Obama? 16 Temmuz 2010
Stratejik Dehlizlerde Derinlik Sarhoşluğu: Bir AKP Dış Politikası Eleştirisi Temmuz 2010
Rus Casusluk Olayı: "John Le Carre mi, Austin Powers mı?" 5 Temmuz 2010
“Mahalleye Hoş Geldin”:Türkiye’nin Orta Doğu’da İlk Günü 02 Haziran 2010
Nükleer Takas: “Savaşı Bitiren Anlaşma” mı, “Acem Oyunu” mu? 20 Mayıs 2010
ABD Irak’tan Çekilirken Riskler ve Hesaplar 1 Mayıs 2010
ABD-İsrail İlişkilerinde “Normalleşme” Sancıları 22 Nisan 2010
Obama’nın Nükleer Cazibe Taarruzu: Bardağın Üçte Biri Dolu 9 Nisan 2010
ABD-İsrail İlişkilerinde “Tektonik Kayma” mı? 5 Nisan 2010
Irak Seçimleri: Sonun Başlangıcı, Başlangıcın Sonu 19 Mart 2010
Ermeni Karar Tasarısı Üzerine Notlar, Yorumlar ve Öneriler 8 Mart 2010
Ermeni Karar Tasarısı Üzerine Notlar, Yorumlar ve Öneriler 8 Mart 2010 (word)
Bütçe Açığı ve Amerikan Gerilemesinin Ekonomi Politiği 19 Şubat 2010
Cemaat-skeptic 6 Ocak 2010
AKP bir seçim daha kazanırsa burası FC olur 4 Ocak 2010
ABD bu işin neresinde? 29 Aralık 2009
Türkiye-Ermenistan Protokolü Üzerine Düşünceler 3 Eylül 2009
"Obama’nın Savaşı":AfPak Üzerine Notlar 20 Nisan 2009
Obama’nın Ardından 17 Nisan 2009
Obama’nın Türkiye Gezisi ve Türk-Amerikan İlişkileri 19 Mart 2009
ABD ve Orta Doğu Barış Süreci Mart 2009
Obama’nın “Kırkı Çıkarken” Mart 2009

ABD-PKK “İlişkisi” Üzerine Notlar Şubat 2009
Mahşerin Üç Atlısı: Ross, Holbrooke ve Mitchell 5 Şubat 2009
SOFA ABD için Irak’ta “Sonun Başlangıcı” mı? Ocak 2009
Obama Döneminde ABD ve Asya 15 Ocak 2009
Obama’nın Güvenlik Kabinesi Üzerine Notlar 4 Aralık 2008
Yeni ABD Başkanı Obama ve Türk-Amerikan İlişkileri 6 Kasım 2008
ABD Başkanlık Seçimlerinin Türk-Amerikan İlişkilerine Muhtemel Etkileri 30 Ekim 2008
ABD Başkanlık Seçimleri Ekim 2008
Obama’nın Biden’ı Tercihinin Bir Tahlili 26 Ağustos 2008
Amerikan Sağı Üzerine Notlar Ağustos 2008
Gürcistan Krizi, ABD ve Türkiye 11 Ağustos 2008
Obama'nın Dış Gezisi 29 Temmuz 2008
Başkan Bush’un Avrupa Gezisi ve Transatlantik İlişkileri 18 Haziran 2008
ABD Seçimleri (ppt) - 10 Haziran 2008
"Sessiz Tsunami": Global Gıda Krizi (ppt) - 29 Nisan 2008
Amiral Fallon'un İstifası 13 Mart 2008
ABD ve PKK İlişkisi Üzerine Notlar 22 Kasım 2007
“İçeride Liberal, Dışarıda Şahin”: K. Irak’a Harekat Üzerine Notlar 25 Ekimy 2007
K.Irak'a Ekonomik Müeyyideler Üzerine Sorular 25 Ekimy 2007
Irak "Hamle"sinin Muhasebesi Eylül 2007
Türk-Amerikan İlişkileri - Yeni Dönemin Gündemi Eylül 2007
ABD, K. Irak ve Türkiye Üzerine Notlar ve Sorular Haziran 2007
ABD ve Orta Doğu: "Müflis mirasyedi" mi "stratejik deha" mı? Mayıs 2007
Recommendations for Strengthening U.S.-Turkish Relations February 26, 2007
ABD'nin Irak'taki Seçenekleri Ocak 2007
'Topal Ördek'le İki Yıl Daha: 2006 Kongre Seçimleri Aralık 2006
U.S.: Empire, Gulliver or the “First Among Unequals” (ppt) - ASAM 2023 Conference - October 2006
Türk-Amerikan İlişkilerinde “İkinci Bahar” mı, “Sonun Başlangıcı” mı? Stratejik Analiz - Haziran 2006 -
Irak’ta Direnişin ve İşgalin Gölgesinde Demokrasi Deneyi Avrasya Dosyası - İslam ve Demokrasi Özel Sayısı
Gurur ve Önyargı: ABD İran Gerginliği ve Türkiye Stratejik Analiz Nisan 2006 - (pdf)
Arzın Merkezine Seyahat: ABD Ulusal Güvenlik Konseyi - Journey to the Center of the World: U.S. National Security Council Avrasya Dosyası 2005
Dört Tarz-ı Siyaset: Türk-Amerikan İlişkileri ve Başbakan Erdoğan’ın Washington Ziyareti Temmuz 2005
11 Eylül’den Sonra Türk-Amerikan İlişkileri: Eski Dostlar mı Eskimeyen Dostlar mı? Avrasya Dosyası - 2005
“Dört Yıl Daha”: Yeni Bush Yönetimi ve Dünya Aralık 2004
2004’ten 2005’e Türk-Amerikan İlişkileri Aralık 2004
Türkiye, Iraklı Kürtler ve Statükonun Meşruiyeti Nisan 2004 - eksik
Askerî Alanda Devrim: Askerî Bir Senfoni Ocak 2004
Çirkin Amerikalı’ ile ‘Güven Bunalımı’: ‘Süleymaniye Krizi ve Türk-Amerikan İlişkileri Temmuz 2003 - ( pdf )
The Middle East: A Land of Opportunity and Peril for Turkey - May 2003
Türk-Amerikan İlişkileri Üzerine Notlar: Ataerkil Yapıdan Tüccar Mantığına mı? Mayıs 2003
Türkiye, ABD ve Irak Harekâtı: Hayır Diyebilen Türkiye? - Şubat 2003
Değişim, ‘Sense of Proportion’ ve Tarihin Yararları ile Sınırları Üzerine Nisan 2003
ABD Güvenlik Politikalarında Güç Kullanımı ve Caydırıcılık Ağustos 2002
“Yalnız Kovboy” ya da “Eşit Olmayanlar Arasında Birinci”: ABD Dış Politikasında Tektaraflılık-Çoktaraflılık Tartışmaları Mart 2002
İyi, Kötü ve Çirkin: ABD'nin Orta Doğu Politikaları Ocak 2002
Unilateralism corrupts, absolute unilateralism corrupts absolutely Turkish News, May 21, 2002
ABD ve Afganistan: Çıkış Var mı? Kasım 2001
Realism and Change
Crime and Punishment - Deterrence and its Failure in Theory and Practice 2001
“Tüketebileceğimizden Daha Fazla Değişim” ya da Eskimeyen Dünya Düzeni Ekim 2001
“ABD-AB İlişkilerinde Metal Yorgunluğu” Haziran 2001
It never rains circa. 1991.
.



Powered by Blogger